• Home »
  • Blog »
  • ЕЛИСАВЕТА ЙОРДАНОВА: БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА Е ЖИВА И ИМА ДУША

ЕЛИСАВЕТА ЙОРДАНОВА: БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА Е ЖИВА И ИМА ДУША

4 June 2019
ЕЛИСАВЕТА ЙОРДАНОВА: БЪЛГАРСКАТА ШЕВИЦА Е ЖИВА И ИМА ДУША

- Вдъхновението да създадете двата албума „Приказки в шевици”, как дойде? 

       Българската шевица. Тя ме вдъхнови, защото е жива и има душа. Защото е красива, уникална и богата. Защото е вечна. Същността на човека е изписана там. Неговото познание за живота, земята, космоса. Любовта между мъжа и жената. Най-съкровените мечти и блянове на девойката са вшити като молитва за защита и плодородие по спираловидната нишка на конеца. 

       Дълго време наблюдавах какво бродират жените и събирах материали. Най-богато вдъхновение за мен са албумите на Елена Тодорова, издадени от Наследството.БГ, със стари образци, събирани и бродирани от нея дълги години, внимателно подредени по етнографски области. Албумът „Българска народна шевица“ на Росица Чуканова, чието фототипно издание отново дължим на единственият разпространител Наследството.БГ в лицето на предприемчивия Георги Марков. Той е човекът, на когото дължа съществуването на двата си албума „Приказки в шевици“ 1 и 2.

        Той ме покани да събера всички свои авторски разработки в албум. Приех с охота, за лично удовлетворение. Не съм подозирала, че тези албуми ще са най-продаваните и търсени сред хората, занимаващи се с бродерия и не само. Много хора се вдъхновиха от схемите ми и посегнаха към иглата и конеца. Други се завърнаха към това забравено свое занимание, след години. Деца претворяват схемите ми в рисунки. Изпълнена съм с чувство на споделеност и радост, че с Георги Марков успяваме не само да съхраним и популяризираме българската шевица, а и все повече млади хора се потапят в този толкова си наш – български свят, извезан от красота, гордост и достолепност.

Искам да науча повече...

 

СТАНИ ПАЗИТЕЛ
30 September 2022

Всеки, който желае да стане част от Наследството.БГ и пазител на българското културно наследство може да ни подкрепи като отвори статията и отвори линка.

read more

Наследството.BG спечели търг с тайно наддване, за да върне у дома едно безценно културно съкровище.

read more

От: НЧ "Честолюбие - 2010" - гр. Раковски

read more